Skip to main content

İklim Masası’nın çalışmaları, iklim değişikliği ve iklim değişikliğinin farklı etkileri konusunda uzmanlaşmış bilim insanlarının yer aldığı Danışma Kurulu tarafından desteklenmektedir.

Danışma Kurulu, iklim değişikliği bağlamında Türkiye için öncelikli konuların ve bu konularda uzmanlaşmış yetkin araştırmacıların belirlenmesinde İklim Masası ekibine yol gösterir.

TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü ve İTÜ Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Burcu Özsoy

Prof. Dr. Burcu Özsoy, 2019 yılından bu yana, Türkiye’nin ilk kutup araştırma merkezi olan TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Denizcilik Fakültesi’nde öğretim üyesidir.

Özsoy, Lisans (1998) ve Yüksek Lisans (2003) derecelerini Yıldız Teknik Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü’nde, Doktora (2010) derecesini ise University of Texas at San Antonia’da tamamlamıştır. Doktora çalışmasında, Antarktika’daki deniz buzlarının uydu ile takibini yapmış ve Antarktika’da saha verileri toplamıştır. Özsoy araştırmalarında, iklim değişikliğinin Antarktika’daki zamansal etkilerini ortaya koymayı hedeflemektedir.

İstanbul Politikalar Merkezi İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü

Dr. Ümit Şahin

İstanbul Politikalar Merkezi’nde İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü olarak görev yapan Dr. Ümit Şahin, aynı zamanda Sabancı Üniversitesi’nde küresel çevre sorunları, iklim değişikliği ve çevre politikaları üzerine dersler vermektedir.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ndeki eğitimini 1991 yılında tamamlayan Şahin, Hebrew Üniversitesi Hadassah Braun Halk Sağlığı Okulu’ndan yüksek lisans derecesini almış ve İstanbul Üniversitesi’nde halk sağlığı üzerine doktora yapmıştır.

1990lardan bu yana yeşil siyasi hareketin içinde yer alan Şahin, 2002-2006 yılları arasında Çevre İçin Hekimler Derneği’nin başkanlığını yürütmüş ve 2003’te kurulan Üç Ekoloji dergisinin genel yayın yönetmenliğini yapmıştır. Yeşiller Partisi’nin kurucuları arasındadır ve 2008 yılından bu yana, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferanslarına gözlemci olarak katılmaktadır.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu ve Fizik Bölümü Yarı Zamanlı Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Murat Türkeş

Prof. Dr. Murat Türkeş, 2015 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi ve Fizik Bölümü Kısmi Zamanlı Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.

Lisans ve Yüksek Lisans derecelerini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nden alan Türkeş, Doktorasını ise İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Coğrafya Enstitüsü’nde Klimatoloji ve Meteoroloji üzerine tamamlamıştır. Tez çalışması, Türkiye’de kurak bölgeler ve önemli kurak yıllar hakkındadır. 2007 yılında, Fiziki Coğrafya alanında Profesör unvanını almıştır. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde 10 seneye yakın çalışmış, 2004-2010 yılları arasında ise Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Bölüm Başkanlığı görevini yürütmüştür.

Türkeş, iklim değişikliği, kuraklık ve çölleşme, su sorunları, doğal afetler ve afet yönetimi, iklim ve çevre diplomasisi gibi birçok alanda uzmanlaşmıştır. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’ne (IPCC) Başyazar, Katkı Veren Yazar, Hakem Editörü ve Hakem olarak katkıda bulunmuştur. Aynı zamanda TEMA Vakfı Bilim Kurulu Üyesidir.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Ebru Voyvoda

Prof. Dr. Ebru Voyvoda, 2004 yılından bu yana, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İktisat Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Yüksek Lisans (1998) ve Doktora (2003) çalışmalarını Bilkent Üniversitesi’nde tamamlamış, 2003-2004 yıllarında ise University of Utah’da (ABD) misafir araştırmacı olarak çalışmıştır.

Voyvoda, 2011-2012 akademik döneminde Almanya’daki Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi’nde (ZEW) bulunmuş, iklim değişikliğinin ekonomik etkileri/çevre politikalarının nesiller arası etkileri üzerine araştırma yapmıştır. 2015-2016’da ise İsviçre’deki Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı’nda sanayileşme, yapısal dönüşüm ve büyüme konularını çalışmıştır. 2022-2023 döneminde ise İstanbul Politikalar Merkezi’nde Mercator-İPM Araştırmacısı olarak bulunmakta, Türkiye’de uygulanacak bir karbon fiyatlandırma politikasının olası dağılımsal etkilerini araştırmaktadır. Voyvoda’nın çalışmaları, enerji-çevre-ekonomi modellemeleri ve ekonomi politikasına odaklanmaktadır.